Uzlaşılan Gümrük Alacaklarında Ödeme Süresi
- YG Denetim
- 11 Tem 2024
- 2 dakikada okunur

Gümrük idarelerince düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararı muhteviyatı alacaklar için yükümlü veya ceza muhatabı tarafından uzlaşma başvurusu yapılabileceğine ilişkin hüküm 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda düzenlenmiş ve buna ilişkin hususlar Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği’nde ele alınmıştır.
Uzlaşma Tutanağının Tebliği
Yapılan görüşme sonucunda uzlaşma sağlandığı takdirde uzlaşma komisyonu tarafından uzlaşma durumu tutanakla tespit edilir ve bu tutanağın üç nüshası da komisyonun başkan ve üyeleri ile yükümlü tarafından imzalanır. Ayrıca tutanak üzerine imza alınarak yükümlüye derhal tebliğ edilir ve bir nüshası ilgilisine verilir.
Uzlaşma vaki olduğu takdirde gümrük uzlaşma komisyonlarının düzenleyecekleri uzlaşma tutanakları kesin olup, gereği ilgili gümrük müdürlüğünce derhal yerine getirilmektedir.
Bu itibarla, uzlaşma görüşmesi sonunda komisyon üyeleri ile birlikte uzlaşma tutanağının yükümlüler tarafından imzalanması ile birlikte bunun tebligat hükmünde olduğu,gümrük idaresi tarafından yükümlüye ayrıca tebligatta bulunulmayacağı hususlarının bilinmesi gerekmektedir.
Ödeme Süresi
Yükümlü ve idare arasında yapılan uzlaşma görüşmeleri neticesinde uzlaşmaya varılmış olması halinde uzlaşılan gümrük vergileri ve cezaların, uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.
Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesinde, uzlaşma konusu yapılan alacakların, uzlaşma gerçekleştiği takdirde, uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren genel usullere göre bir ay içinde ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
"Genel usullere göre ödeme" ifadesinden, ödeme ve buna bağlı işlemlerin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi, ödemenin bu süre içinde yapılmaması halinde de gene aynı Kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda amme alacağının tahsil işlemlerinin tamamlanmasının anlaşılması gerektiği izahtan varestedir.
Ödemenin 1 Ay İçerisinde Yapılmaması
Uzlaşma tutanağının tebliğ edilmesini müteakip 1 ay içinde ödeme yapılmayıp daha sonraki bir tarihte uzlaşılan tutarın ödenmek istenmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
6183 sayılı Kanun’un “Gecikme Zammı Nispet ve Hesabı” başlığı altında düzenlenen 51’inci maddesinde, amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı %4 oranında gecikme zammı tatbik olunacağı, ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesap edileceği hüküm altına alınmıştır.
Comments